UNESCO-werelderfgoed Van Nelle Fabriek
ons mailadres | info@vannellewerelderfgoed.nl
UNESCO STATUS

   

 

alle informatie over onze UNESCO-status

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat wilt u weten over de UNESCO-status m.b.t.

de exacte ligging van de Van Nellefabriek?

het nominatie-dossier voor inschrijving in de werelderfgoedlijst?

de 'Outstanding Universal Value'? 

(waarom is de Van Nellefabriek voor de mensheid uniek en van uitzonderlijke waarde?) 

het  besluit voor inschrijving in de werelderfgoedlijst? (blz.36)

(hoe ziet het definitieve besluit, genomen tijdens de vergadering van het UNESCO Heritage Committee van 21 juli 2014 in DOHA, er precies uit?) 

   

meeting nominatiecomité met externe 

 

experts in de Van Nellefabriek (mei 2012)


Is zo'n UNESCO-status echt zo belangrijk?

De UNESCO-status is meer dan alleen een plaquette op de voordeur. Het is veel meer dan dat!

Niet alleen voor de eigenaren van de Van Nellefabriek zelf, maar voor Rotterdam als geheel (the destination area) zal het een belangrijke impuls kunnen worden voor een toename van allure en het prestige.

Niet alleen voor wat betreft toename van het toerisme en de daarbij horende storytelling, maar ook voor wat betreft aspecten als vestigingsplaats, woonstad, werkplek of culturele importantie. 

Het is de Nederlandse regering die het dossier aanbiedt aan de UNESCO en niet een of ander plaatselijk comité.Het is de Rijksdienst Culureel Erfgoed die namens de Minister van OCW de regie voert. Het is de RCE die relevante personen uitnodigd zitting te nemen in het nominatiecomité.

Na voltooiing van het nominatiedossier is het de Minister die het dossier in ontvangst neemt van het nominatiecomité. Zoals op 24 januari 2013 in de Van Nellefabriek geschiedde...
 

   

Minister Bussemaker ontvangt het dossier

 

van het nominatiecimité in de Van Nellefabriek

 

 

tot genoegen van allen!

Op uitnodiging van Stichting Behoud Interieur Huis Sonneveld werden de leden van het comité ter afsluiting van de werkzaamheden uitgenodigd voor een etentje.

Dat dit in Huis Sonneveld plaats vond, is niet toevallig: Bertus Sonneveld was lid van de Van Nelle-directie toen de fabriek gebouwd werd. Hij was zo enthousiast over de nieuwe fabriek, dat hij in 1932 architect Leen van der Vlugt opdracht gaf voor hem en zijn gezin een woonhuis te bouwen...  

2013 05 31 Museumwoning Huis Sonneveld.


Wat is UNESCO Werelderfgoed Van Nellefabriek eigenlijk?

Het is een fabriekscomplex, bestaande uit een tabakfabriek, een koffiefabriek, een theefabriek, een kantoorgebouw, een expeditiegebouw, utiliteitsgebouwen, opslagloodsen, etc. Gebouwd van 1925-1930 op een terrein van bijna 100.000 vierkante meter bij het kruispunt van de Delfhavense en Rotterdamse Schie.

'Van Nelle' bestaat uit 4 nauw samenwerkende eenheden:

CV Van Nelle Fabriek BV -  eigenaren;

Van Nelle Fabriek BV -  beheerder namens de CV, verhuur, onderhoud, commerciële exposure: 70 huurders, 1.000 werknemers - 2016 verwacht 4.000 zakelijke bezoekers;

Van Nelle Fabriek Events BV - grootste huurder, exploitatie gehuurde ruimten, commerciële exposure: tientallen evenementen - 2016 verwacht: 140.000 bezoekers.;

Stichting Werelderfgoed Van Nellefabriek. - onafhankelijke stichting, opbouw bezoekerscentrum, culturele programmering, (Inter-)nationale exposure, beheren VN-collectie, cultuur-historische exposure - 2016 verwacht: 15.000 toeristische bezoekers. 

 

   

2013 01 28: De laatste meters tot het UNESCO-hoofdkantoor in Parijs

 

Het is volbracht: overhandiging namens de NL-regering aan de afgevaardigden van UNESCO.


Wat vind UNESCO eigenlijk van de Van Nellefabriek?

 1. Brief synthesis

  Designed and built in the 1920s, the Van Nellefabriek demonstrates an extremely accomplished industrial architecture. It comprises a complex of buildings consisting of several factories aligned along the perspective of a large internal roadway, and close to several means of transport (canals, roads, railway lines)..

  Supported on an internal structure of reinforced concrete, the facades of the main buildings consist essentially of steel and glass, making large-scale use of the curtain wall principle.

  Via a common purpose agreed between the entrepreneur and the project architects and engineers, the Van Nellefabriek embodies an ideal factory, open to the outside world, whose interior working spaces are progressive, and in which daylight is used to provide pleasant working conditions.

  It embodies the accomplished realisation of a new kind of factory that has become a symbol of the modernist and functionalist culture of the inter-war period.

  Lastly it bears witness to the long port-related economic tradition of the Netherlands, in the processing of imported food products (coffee, tea and tobacco) and their marketing in Europe.

   


^
UA-70918004-1